onsdag 28 januari 2009

Killbyxor

Då har jag sytt klart nya byxor till mina systersöner. Dom fick kamoflasjbyxor i höstas och dom har varit väldigt populära. Så då tänkte jag sy ett par till i samma mönster. Men vad svårt att hitta byxtyg! Ville inte ha jeanstyg och hade redan sytt i kamoflasjtyg och dom gillar inte manchester så mycket.. Men jag hittade den här twillen i min lokala tygaffär, några procent elastan så bomullstyget har lite stretch. 

Byxorna var tänkt som julklapp tillsammans med biltröjorna, men blev liggande i att-sy-lådan. Jag tror nog det var insnitten på knäna som gjorde att jag hade lite tröskel att komma i gång. 16 insnitt, ganska tråkig sömnad, men det blir jo praktisk och fint tillslut!

Mönstret är Burda 9621, storlek 122 och 128. Snedfickor fram och bakfickor. Fuskgylf som jag nu äntligen förstod hur jag skulle sy. (Förra gången slängde jag ritningarna i beskrivningen, var på baksidan av den polsk/italiensk/spanska beskrivningen och den behöver man jo inte, och vips så var den slängt, typisk mig). Poängen är att det ska vara öppet in som vid dragkedja även om infordringen är sytt fast. Annars har byxorna en enkel linning med resårband. 

Spännande att se om dom faller i smak!

måndag 26 januari 2009

Det stickas

Det stickas en del i soffan på kvällen för tiden. Det känns att man har börjat jobba!

Syr nya byxor till mina systersöner också för tiden, men tror ni inte att den j... overlocken bryter nålar igen? 3. plagget efter att den har varit på reparation och det har redan gått åt 6 nålar! Mitt tålamod med den maskinen är slut, nu vill jag inte se den mer och väntar på att butiken ska prata med Singer. Har jo funderat på om det är något jag gör fel, men fick jo låna en maskin i december och jag sydde ett tiotal plagg utan ett enda nålproblem! Sydde massor av mudd som min maskin har jätte bekymmer med, blir det lite tjockt, så går nålen. Det är något fel på den maskinen. 

Så till det stickade. Bänktrasor av den lite tunnare sorten. Samma typ som dom här, bara i ett annat garn. Bomullsgarnet Safran frå Drops och Tittis bod. Stickor 2.5 och 51 masker. Vart annat varv räta masker och vart annat 1 rät / 1 avig. Det ger en lite rutig struktur på ena sidan och en lite slätare på andra. Så stickar man så långt man vill, mina fick bli 26 cm långa. Som avslutning virkar jag ett varv fastmasker och sedan ett varv kräftmasker. Det är fastmasker som virkas från vänster till höger. Då måste man vrida på maskerna för att komma runt så att säga och detta bildar en stadig kant kring trasan. 

Alt garnet gick inte åt så jag försökte om det skulle räcke till en i dubbelt garn på stickor 3.5, men det gjorde det inte..   

söndag 18 januari 2009

Pullover till mig


Jag har stickat klart den här pullovern i dag. Jättenöjd!

Fint for hade stickat en och också gjord en i barnstorlek. Jag gillar väster och blev sugen på den direkt. Och rätt roligt att den är stickat efter en beskrivning i boken Feminin Strikk av Lene Holme Samsöe som jag hade stående i bokhyllan! Men västen hade jag helt glömt. Jag har sett boken i svensk översättning här i Sverige. 

Garnet er 4-trådigt alpakka från Sandnes. Det kan köpas hos Britt. Drops har också ett 4-trådigt alpakkagarn som är likvärdig, dom kaller det classic alpaca. Och sedan har också Du store Alpakka, en norsk alpakkaprodusent som jag har stickat mycket i, ett 4-trådigt garn som heter Mirasol. Kan köpas hos Slöjd o hantverk i Färila

Västen är i resårstickning, 2 räta/2 aviga. Fram är det mönsterstickning. Det är så roligt! Otroligt fin effekt utan att det är så svårt. Har du inte provat, är mönsterstickning mycket enklare än det ser ut! Stort sett varianter av masker som stickas i hop och omslag. 

Nu vet jag vad jag ska ha på mig till veckan!  

  

lördag 17 januari 2009

En present

I dag har vi hatt besök av en liten tjej och hennes mamma. Här i veckan fick jag lust att sy en liten outfit till lilla A och efter lite fundering blev det en klassisk muddbyxa med tunika. 

Har inte använd kanintyget till den här typ av tunika förut, men jag tyckte den blev riktig fin. Kanintyg och mudd från Nea Nobelle. Mönstret är mitt : ), gjort från Meedoms form 1 som bland annat denna

Byxorna är i velour och mudd från samma ställe. Mönstret är från Ottobre 5/06. Jag la till mudden i bensluten utan att ta av på längden och det var bra för storlek 68 var nog lite lite till tjejen.. Typisk mig, har en tendens att sy grejer som passar precis nu och det är jo lite dumt..  

tisdag 13 januari 2009

Rosa!

Jag har hatt det den här rosa sweatshirten från Nea Nobelle liggande ett tag. Funderade lite på vad och till vem jag skulle sy till. Så plötslig var det helt klart att det skulle bli en rosa outfit till lille H i Norge. Hon har tidigare fått den här kombinationen. Det är så kul att sy till sina kompisars barn!

Tunika efter Meedoms 1.5 och byxor efter Meedom form 2, storlek 80. Mudden i bensluten har jag bara lagt till så det ger nog lite extra längd. Den är från Tygpyssling. Applikationen har jag klippt ut från en blommig jersey från samma ställe. Så kan jag jo bara i eftertid reta mig på att jag sydde den med rosa tråd och inte vit eller cerise som ville passat mycket bättre, men att sprätta tät sicksack det utgick.. 

lördag 10 januari 2009

Klar för skogen

Nu är E hemma med pappan och då är det ut på tur i skog och mark som gäller! Jag har ansträngd mig rätt mycket för att hon ska vara utrustat så att hon trivs i kylan med ull i alla dess former, mössor för olika temperaturer, överall (funderade på att sy en själv i baevernylon, ofodrat för att ansvända över en tjock ullfleeceöverall, men inspirationen uteblev..). 

Det som fattades var ett par vantar som tar i mot lite mer vind än ett par hon har som bara er stickade. 

Jag har använt ett Onion mönster, nr 10012, innehåller också en överall och en mössa. Onion kan köpas hos Jofotex eller via Stof och Sy i Danmark. Mönstret är jo jätteenkelt, men jag drar mig för att rita grejer på frihand.  

Yttertyg i beavernylon från min lokala tygaffär. Fodret är en av min mammas gamla, utslitna kashmirtröjor från 70-talet, en del hål, men underbar mjuk och varm. Tvättade tröjan på 40 grader först, så vantarna också kan tvättas. Klippte ut fodret från ärmarna där det var "mudd" stickat, så blev dom lite smalare överst. Sydde dit resårband på ena delen först, men tycker dom blev lite lösa en då. Hoppas dock dom kommer att sitta fast under mudden på överallen. Annars är dom vändsydda på enklaste vis.  

Och så blev det också några små getingar som kanske E kan titta på när hon gungar upp och ned i bärmesen!

fredag 9 januari 2009

Äntligen!

har jag lyckas sy en fin viskoströja till mig själv! Jag blev hur nöjd som helst och har haft den på dom två senaste dagarna. Även sambon sa den var det finaste jag hade sytt till mig själva : ) 

Mönstret är från Burda, nr 7742. Så kallat "Young fashion" (man känner sig snabbt som en gammal tant..) Modellen såg ut att ha lite åttitalsvarning över sig, det gillar jag inte, men när den blev färdig blev det jättebra. Burda gör verkligen proffe grejer; båda armarna, fram- och bakstycket har linjer för förkortning/förlängning. Mönstret var ganska långt på armarna, det brukar bli för kort på mig, men det gör inget. Men nästa gång ska jag nog förkorta lite där. Annars är modellen helt enkel, en liten rynk på armen var den lille detaljen som gör tröjan. Halsen er dubbel och bara sytt på räta mot räta, det löser jo hela problemet med att få till snygga halsringningar i viskos. 

I min to do-låda ligger det 3 halvgjorda tröjor. Att det ska vara så svårt att få till snygga tröjor till sig själv! Provade bl.a. raglanmodellen i senaste Ottobre för vuxna. Katastrof på! Klumpig och konstig på axlarna.

Men nu har jag jo mitt favoritmönster! 
    
Tyget är viskosjersey från Jofotex

tisdag 6 januari 2009

Två nya plagg

Två nya plagg till E har jag sytt i hop under dagen. 

En enkel tröja som förra inlägget. Campan med Hilco mudd i hals och ärmslut från Nea Nobelle. Meedom form 1 storlek 74. 

Byxan är i en babymanchester från Tygpyssling. Petrol mudd i benslut och midja från Stof och Stil. Mönstret är från Ottobre 4/07, beräknat för elastiska tyger, men jag var nyfiken att prova med ett vävt tyg då modellen är ganska rymlig. La till mudd i bensluten utan att ta av på längden så hela byxan blev lite lång och smal. Vidden kring rumpan blev bra, men den lär nog inte hålla tills den är för kort i benen.. 

måndag 5 januari 2009

En ny tröja och en ny tid

E har fått en tröja. Kunde inte låta bli att beställa den här Campan från Tygpyssling, färgerna är härliga. Naturvit mudd tyckte jag blev en fin kontrast, också den från Tygpyssling. 

Mönstret är Meedom form 1, storlek 74, rakt av. 

I dag har jag jobbat min första dag efter mammaledigheten. Roligt och samtidigt lite sorgligt att den fina tiden här hemma är över. Nu ska E  vara hemma med Pappa och vi får alla tre en ny vardag. Så får vi se om jag kommer orka sy på kvällarna..  

söndag 4 januari 2009

Upprepning

Det sys flera av samma sak här för tiden!

Min guddotter i Norge fick blommig tunika med byxor till i julklapp. E har en likadan tunika, hon använder den mycket nu för tiden. Tunn sweatshirt från Hilco och Tygpyssling med naturvit mudd från samma ställe. Mönster som mina tidigare tunikar baserat på Meedoms form 1. 

Byxorna är heller inget ny påhitt. Ett lätt omgjort mönster från Ottobre 4/08 för mer pös nere. Byxorna har söm i sidan. Velour med färg som vaniljglass från Hilco och Tygpyssling, nytt bekantskap som jag gillar!