måndag 28 februari 2011

Flera blöjor


Två blöjor till. Fatty cake storlek new born. Sytt efter Strömmings jättefina tutorial.

Yttertyg i bambuinterlock, mellantyg och extra inlägg i bambuhampafleece och innertyg i babyfleece. Jag gillar inte fleece, vare sig att ha på eller sy i, syntetisk, men jag tror det gör sig bra som innertyg i en blöja. Alla tyger från Myllymuksut.

Snabbt att sy, men det tar tid att sätta dit alla knapparna! Men nu fungerar KAM knapparna och tången jättebra!

söndag 27 februari 2011

3 i rött


En Milo vest till en pojke som är så fin i rött. Storlek 2 år och stickat i Visjö garn. Det gick åt 70 g. Rolig stickning! Jag är redan i gång med en till!


Fick lust att sy några röda plagg till. Det kom ett stort paket med nya tyger från JNYdesign. Röd velour som känns jättefin! Mudd från Stoff & Stil. Meedom form 1, modifierad. Tröja i det gulliga husvagnsemestertyget. Röde kantband i interlock från samma ställe. Ottobre 301, storlek 92, hoppas den inte blir för snäv!

fredag 25 februari 2011

Hurra! 8 år!


I dag fyller min yngste systerson 8 år! Hur kan det vara så länge sedan han låg nere i vagninsatsen i fjällstugan, 4 veckor gammal och log till oss? Underbara, spralliga dig.

En tröja är nu inpackat. Ottobre 301, storlek 128. Han fick denne til jul och den satt bra på.

Inte helt enkelt med tygval till lite större barn. Jag är inte alls förtjust i grått och svart på barn även om jag inser att affärerna är fulle av sådana plagg. Vi får se om den här kombon faller i smak. Jag tycker det blev riktigt friskt!

Stjärntyg och enfärgat jersey samt interlock från JNYdesign. Min första erfarenhet med interlocken. Tunn och smidig och jättebra i Coverproen!  

onsdag 23 februari 2011

Velour till vuxen


Letar fortfarande efter ett bra mönster för att sy en hyfsat kropps när tunika med snygg passform. Här har jag provat mönstret Amelia tunika från farbenmix.de.

Mitt bak söm och insnitt fram. Mönstret hade färdiga mått på plagget och det verkade snevt så jag valde M 38/40. Lite för stort som vanligt och framför allt kom insnitten för långt ned.

Vidare har modellen en rundat axelform som inte alls satt snyggt på. Jag försökte räta upp som lite, men hade då redan sytt dit kantbanden i ärmöppningarna så det begränsade sig hur mycket jag kom till.

Tyget är velour från Stoff & Stil. Volang och kantband i bomullsjersey från samma ställe. En liten rest jag hade liggande som passade utmärkt i färgen. Satte i hop 3 mindre bitar till volangen och tycker den blev riktig fin! Den är dubbel, la avig mot avig och sydde i hop med overlocken. Sydde dit ett framilonband på baksidan som jag beräknade efter vidden på plagget och sedan la jag bara volangen rätt på och sydde dit den.    

Min syster är hyfsat nöjd, men vill vi ska sy om axlarna för det blir veck på grund av den skrå sömmen. Det är bara det att då måste jag jo sprätta kantbanden..

I går fick mönstertokiga mig hem 3 nya Onionmönster. 2008 har ungefärlig samma snitt som denne. 2035 har långe ärmar och skulle kunde bli ursnygg i ull från Myllymuksut! Sedan kunde jag inte låta bli 20044, tunika med huva från 104-140. (Och jag har "anmält" mig till Emilitens tolvstegs program för mönsterberoende...)




Knapp i porslin från Snella & Petronella. Dom har urgulliga porslinsknappar med text, och på svenska också såg jag nu!

måndag 21 februari 2011

4 stycken!


Det är så roligt att sticka blöjbyxor! Dom här två är i garn och efter beskrivning från Minimundus. Lite tunnare och smidigare än byxorna i Nöstebarngarnet. Och framförallt lite mindre så dom kan passa från början av. 


Den här är i 3-tråds merinoull från Nöstebarn. Beskrivning från samma ställe och förutenom höjden på byxan är dom identiska. Nog en gammal och väl använt beskrivning gissar jag! Minste storleken och lite för hög tycker jag den blev, kommer att gå ganska mycket över blöjan.


Till slut var jag tvungen att testa sticka en i Visjögarnet. Tunnare garnkvalité så kanske blev den för tunn.   Men jag gillar garnet så mycket. Det här beställde jag från Yll o Tyll och skulle vara lila/cerise/orange, men då det kom var det framförallt brunt med lite inlag av orange och brunt. Så är det jo med färgskiftande garner i små skala, man vet aldrig riktig vad man får. Men till en blöjbyxa blev det jättefint!

Du är dom alla helt feta av lanolinkur!

fredag 18 februari 2011

Äntligen!


Äntligen lyckas jag få dit KAM knapparna! Tack för alla goda råd och tips! Jag byte verktyg och vips så gick det!

Blöjan är sytt efter mönstret Fatty Cake storlek new born. Använde Strömmings jättefina tutorial. Då gick det så smidigt.

Dubbelt yttertyg, bomull/bambu från Strömming. Insidan är i lila vinterfrotté, en mix av stretchfrotté och fleece av hälften bomull och hälften syntet. Vet inte riktig hur väl det fungerar i en blöja, får testa. Hade ett osytt, klippt plagg liggande i UFOlådan så jag tog ena delen. Gillar det lila/röda kombon! Inlägg i bambuhampafleece från Myllymuksut.

torsdag 17 februari 2011

Mer veck och en baströja



Byxa/tights med veck från Ottobre 1/10. Jag gillar dom här! Roligt med detaljer i bensluten och en modell som är vid tights/smal byxa. Velour känns väldigt lagom. Hallonrödt tyg från Tygpyssling. Underbar färg!

Jag klipper utan sömsmån i midjan och använder en 3 cm bred resår. Då blir midjan lagom tycker jag. Sidan med vecken klipper jag också utan sömsmån och nu sydde jag dom med raksöm. Smidigare än overlocken. Storlek 98, borde kanske tagit 104. Inte särskilt stora i alla fall.


Baströja Ottobre 301 storlek 98. Sytt i naturvit viskosjersey från Olssons. Underbart mjuk och följsam, känns som ett lyxigt barnplagg! Kämpade som vanligt lite med kantbanden i Coverproen. När tyget är så här tunt och halt tenderar det att glida i kantbandsapparaten. Så även om jag har provsytt och tycker det ser bra ut, glider det i alla fall och det blir lite sprättande. Men enbart ett ärmslut den här gången.


Båda plaggen med vesten i Visjö!

onsdag 16 februari 2011

Två gula


Gult är kult (coolt) het det i Norge på åttitalet. Jag vet inte riktigt om dom blev det, dom här två tygblöjorna, men gula är de!

Har provat mönstret från Ottobre i höstas, 6/10. Formsydd tygblöja. Insidan är i gul bambustretchfrotté från Myllymuksut. Utsidan är i vanlig bomullsvelour. Den gula var ett av mina första tygköp när jag började sy för över 3 år sedan. Vad skönt att kunde använda en liten bit! Mellan yttertyget och insidan finns 3 lager bambuhampafleece också från Myllymuksut, ett större stycket och två mindre fastsydda i innertyget.

Har använt Framilonband som elastik, men tycker inte att jag har fått det tillräckligt i hop i benöppningarna och bak. På den gula gorde jag som det sto i beskrivningen, sydde en stickning på elastiken, men då blev det sämre. På den randiga sydde jag därför dels med vanlig resår och stickningen lite längre in i blöjan, det blev bättre.

Stängs med velcro. Knappar är nog bättre så jag måste nog kämpa lite mer med KAM tången..

Summa summarum; ser stora ut. (Storleken är 50/56). För stora i benöppningarna. Tar nog tid att torka med tanke på alla lagen.

Nu ska jag testa ett annat mönster!

tisdag 15 februari 2011

Just enough ruffles


Har stickat två halsdukar från beskrivningen "Just enough ruffles". En volanghalsduk som stickas på längden med förkortade varv så den blir lite smalare i änderna och med en volangkant ytterst.

Den första är till mig. Stickat i dubbel silkeull (65 % merinoull, 35 % silke) från Nöstebarn, stickor 3.5. Stickfastheten på halsduken är 16/10 cm. Jag fick 18 och ville inte gå upp i stickor, då blir det oftast för löst så jag la upp 250 maskor istället för 200. Den blev absolut lagom på längden! Går precis runt, bak och fram. Dock räckte inte garnet (600 m) så dom två sista varven blev stickat i Silke från Drops. Vad man har i sina gömmor när man börjar leta : )

Mycket nöjd med halsduken. Precis lagom att ha inne över öppna tröjor. Och det bruna silkegarnet blev en fin effekt tycker jag.      


Så ville jag sticka en och ge bort i present nu i helgen. Drog fram lite av mina rester i tunn alpakka och stickade denne i dubbelt garn, stickor 4. Blev precis rett stickfasthet, men med 200 m i uppläggningen tycker jag faktisk den blev en aning för kort. Och lite för tjock, mer som en ute halsduk.  Men jag gillar den röda volangen bland det svarta/gråa!

måndag 14 februari 2011

Det kommer bli sommar!


Jag har börjat fundera på vår och sommersömnad. Det här tyget i lin/bomull från Tygpyssling förra året dykade upp i en av mina tyglådor och tjejen grep det begärligt. Det fick bli en kort sommerklänning. Inte särskilt användbart plagg egentligen. Tjejen är inte särskilt förtjust i klänningar och dom har en tendens att bara bli hängande. Det som behövs är jo byxor, shorts och t-shirts, men én klänning kan jo vara bra.

Mitt favvismönster Onion 20022, storlek 104, längd mitt mellan blus och kjol. Blir den kort syr jag heller en kort tights till. Lättare att springa då!

Fickorna kommer från ett annat Onionmönster, 20043. Jag gjorde dom lite större och ska tveklöst sy flera på byxor och shorts. Rolig detalj! Det rutiga tyget är från Stoff & Stil.

söndag 13 februari 2011

Två pocketblöjor


Första sydda blöjorna. Köpte ett gör-det-själv-kit från Myllymuksut med mönster i 3 storlekar, PUL, coolmax till ena och bambustretchfrotté till andra som innertyg samt bambucollege till inlägg.

Inga större bekymmer att sy i hop dom. Tycker dock att dom ser lite vida ut vid benen. Det är väl min största fundering när det gäller tygblöjor, håller dom bajset på insidan? Det vill tiden visa. Lite tjocka tycker jag också dom blev med inlägget, men det kan jag jo göra lite mindre.  

Kardborrband till fäste. Jag har köpt KAM knappar och tång från Babythings, men tills nu inte alls lyckas få dit dom bra. Verktyget trycker i hop kanterna på knappen så dom inte kan fästas i hop. Jag blev lite trött på hela plasttryckknappprojektet så dom har fått lega en vecka. Ska ta fram dom igen. Alla bloggare är jo lyriska över dom här knapparna så det måste jo gå!  

lördag 12 februari 2011

Projekt tygblöjor


Jag har blivit nyfiken på att prova tygblöjor på lille bebis när den tittar ut. Har försökt sätta mig in i tygblöjevärden och den är stor! Mängder med olika blöjtyper och system och ska man sy själv har jag blivit helt snurrig av alla olika typer tyger, modeller och mönster.

Har fått jättegod hjälp hos Gecko, Strömming och Emiliten! Surfet runt på diverse hemsidor och läst på hos Imse Vimse, Minimundus och Nöstebarn.

Till att börja med tyckte jag det verkade enklast och best med allt i ett eller pocketblöjor med PUL, men nu är jag lite mer inne på formsydde blöjor med yllebyxor. Jag är jo trots allt en yllefantast : )

Här har jag stickat dom första yllebyxorna. Enkel modellen som nog är en klassiker. Den här beskrivningen kommer från Nöstebarn, men Minimundus har också en likadan.

Garnet är lanolingarn (2-trådig merinoull) från Nöstebarn. Jag gillar jo obehandlade, lanolindoftande yllegarn, men det här är fett! Man blir helt fet på händerna av att nysta upp och sticka plagget! Fascinerande! Produceras av Askeladden i Danmanrk och nu i veckan såg jag att i Sverige kan det köpas hos Garngalleriet.

Har använt stickor 4 istället för 5 som det sto i beskrivningen. Blev fortfarande ganska gles, men samtidig ganska tjock. Blöjbaken måste jo bli hur stor som helst med den här på?!

Har surftet lite runt och lett efter andra beskrivningar på blöjbyxor. Just nu stickar jag på en i ribb med lite tunnare garn från Minimundus. Ottobre har en fin modell, men jag tok upp den nästan färdiga byxan då den såg jättekonstig ut. Fick inte stickfastheten till att passa (12-13/10 cm) och försökte justera med ökat maskantall, men det blev inte bra.

Har köpt mönster av Green way babywear, Pea Patch Wool diaper soaker och  Turtle Butt. Den sista har Strömming stickat jättesöte byxor av, men jag har inte hittat något garn som jag får att passa. Och mönstret ser ganska komplicerad ut, typ 5 sidor långt.. Visjögarnet skulle kanske kunde fungera. Dock lite osäker på hur tjock byxan måste vara för att fungera som spärrlag. Får testa lite olika!  

torsdag 10 februari 2011

En stor och en lite mindre


Min syster ville ha ett par likadana tights som jag sydde förra sommaren. Jag har använt dom jättemycket! Jeansblå jersey är jo lätt matchat. Tyget är en blandning med bomull, 30 % polyester om jag kommer i håg rätt, samt lycra.

Två gånger, jag en och min syster en, har vi dock varit på Stoff & Stil i Drammen för att köpa tyg. Båda gångerna har vi kommit hem med tyget (1 m, lagom till vuxna tights) som dock efter tvätt har haft en bredd på 95 cm! Inte 140 som var bredden i katalogen och som var den bredden jag köpte förra sommaren. 95 cm räcker inte för att vika på längden och få plats till en tights i vuxenstorlek. Ganska irriterande! Tittar man på tyget är det öppenbart att det är skurit av på bredden. Min syster som inte är särskilt tyg eller sykunnig frågade också explicit om att tyget skulle räcka till ett par tights till henne.

Men som "tur" är så hade jag jo nu två smala biter som tillsammans blev tillräcklig till plagget.

Mönster från Allt om handarbete 1/09. Storlek 36 som jag har förkortat i midjan, lite mer fram än bak.    


Tyget räckte till ett par tights till tjejen också. Mönster från Onion 20033, storlek 104. Får nog vila ett tag, dom ser långa ut. Mönstret har lite rynk i sidan. Man syr bara dit ett resårband. Fållen nere blev lite vågig, men jag tror inte det syns så mycket när dom kommer på.

tisdag 8 februari 2011

Kjol och blus igen



Storasyster till hon som får det blåa settet från förra inlägget blir 3 år i morgon och ska också få kjol och blus. Blusen är sydd i en underbart, lätt skrynkligt bomullstyg från Tygpyssling, rutit, band och symärken från Stoff & Stil. Mönster är fortfarande Onion 20022, storlek 104. 

Kjolen är mitt mönster : ) 98/104. Sitter fint på min tjej, men tror nog jag skal lägga till lite mer vidd nästa gång. Hallonröd velour från Tygpyssling. Färgen är fantastisk! En slags mörk cerise som dock inte är lika skarp som cerise brukar vara. Favvo!


Båda tjejerna har fått sina plagg i en namnpåse. Mönstret tyg från Panduro, ensfärgad från Mors gömmor, tryckt med stämpel och färg från Panduro. Nu ska det packas och skickas!   

måndag 7 februari 2011

Mer i blått


Två blå plagg till en ett och ett halvtåring som är så fin i blått. Passar jo bra sedan vi har lite blådilla här i huset också!

Jag har ett tag funderat på hur jag skulle vilja sy en velourkjol som har lite detaljer, är lite roligare än enbart vådor eller raka tygbitar. Jag har beundrat JuMels fina velourkjoler med volang och fickor, men tänkte jag skulle börja med enbart volang.  

Tog måttabellen i Ottobre och förslag till muddbredd från byxmönstret i 5/06. Efter lite fundering la jag till vidd för stussen och funderade ut längden på kjolen (kort så den enkelt går under överall och kan vara ett vardagsplagg var tanken). Sydde dit volangen med hjälp av framilonband. Gick riktigt smidigt. Volangen är 50 % längre än midjebiten. Blev lagom tycker jag. Mycket nöjd med resultatet! Himmelblå velour från Tygpyssling. 

Blusen är från Onion 20022. Jag har sytt många blusar/tunikor från detta mönstret. En favorit! Det här är minsta storleken 92, ser lite kort och bred ut, men man växer jo mer på längden än på bredden uppefter storlekarna. 

Blåblommigt tyg från Tygpyssling och rutigt från Stoff & Stil. 


fredag 4 februari 2011

Två blå


Jag blev sugen på att sy i Campan med kantband och var tvungen att köpa en halvmeter från Tygpyssling. Baströja från Welinder i 98/104. Halsringning #2 och nästa gång ska jag lägga till en liten cm för att få den lite snävare. Funderade på en applikation, men hittade inget jag ville göra. Så jag sydde på det lille symärket som nog har legat med ett paket från Tygpyssling.  


Tygpyssling har tagit in bambujersey och jag blev nyfiken på att testa. Blåfärgen är underbar! Tyget är tunt, mjukt och elastisk, som en tunn viskosjersey. Sydde i Ottobre 301 och tycker tyget gör sig jättebra till en snäv tröja. Lite snäva tröjor  kan vara bra när man ska ha andra plagg över. Just nu stickar jag på en blå bomullsvest som kommer passa perfekt.

Tycker det gick bra med kantbanden också. Inte helt perfekt, men fult acceptabelt. Jag drog nog lite för mycket i själva tröjan så det blev lite skrynkligt kring halsöppningen, men det syns inte när den är på (och jag ville inte sprätta..)

När jag syr i tunna och elastiska tyger nu har jag fått en rätt så bra teknik med att hålla ut kantbandet med höger hand under sömnaden, jag styr plagget med vänster hand och behöver själva plagget stöd (Coverproen står på et pyttelite sybord), har jag det i munnen : ) Då håller kantbandet sig rakt i kantbandsapparaten med lagom drag hela tiden. Annars tycker jag dom tunna tygerna lätt viker sig och ruller i hop sig i kanterna.

torsdag 3 februari 2011

Grönt till pytte




Ett grönt sett till bebis. En vest "Milo" stickat i Visjögarn. Förste plagget stickat uppifrån och ner. Roligt och snabbt. Storlek nyfött. Mössan är "lettstrikket babylue" från Nöstebarn. Ingen stickfasthet i beskrivningen, men jag tror den här blev lagom stor för en nyfött. Ett par velourmuddisar att matcha med. Mönster från Ottobre 5/06, en riktig favorit! Storlek 50 och en tunn velour som nog kommer från min lokala affär. Mudd från Stoff & Stil.

tisdag 1 februari 2011

Stickat filt


Enda en stickat bebisfilt. Nu behövs det inte flera : ) Var nyfiken på att testa mönstret Drops 14-23. Fant fram Rowans Felted tweed från gömmorna, men för att få bra färger tillsammans var jag likaväl tvungen att komplettera.. Roligt mönster. Blockade upp filten efteråt, brukar inte göra det, men den blev riktigt fin efteråt! Tunn och skir. Använde stickor 3 och la upp 135 m. Det gick åt 180 g gram och efter blocking mäter den 60 * 90 cm. Det tog sin tid med picotkanten, men det blev en fin detalj tycker jag!