lördag 3 mars 2012

Ytterblöja i ull


Sambon kom med en ylletröja som hade legat i åratal i garderoben. Den blev angripen av några små djur som åt mängder av hål, mjall säkert, och sedan blev den liggande. Nu ville han slänga hela tröjan, men då kom jag äntligen till skott att sy en ytterblöja i ull. Tröjan var av ren ull, men klarade av 40 grader utan att krympa. Då blev jag lite skeptisk. Var det superwash en då? Vid superwashbehandling läggs ullen i klor och sedan läggs det en polyesterfilm kring ulltråden. Ullen tål då 40 graders tvätt, kan inte tovas i hop, men tappar tyvärr också många av ullens fantastiska egenskaper. Ullbyxor för blöjor måste vara av obehandlat ull. (Vill man låta sig ullinspireras kan man jo titta in hos norska Nöstebarn som enbart har obehandlat ull i sitt sortiment. Nu har dom börjat sälja till svenska marknaden också. Jag har gått i ett långt linne i ull/silke i hela vinter, obehandlat ull blir inte smutsigt som andra fibrer, man kan vädra det så blir det fräscht igen. Jag tvättar linnet kanske efter ett par veckors användning, nästan pinsamt att skriva, men det lukter inget! Helt fascinerande!)

Hur som helst, tröjan blev tvättat på 50 grader och filtade då i hop sig. Klippte ut efter mönstret till ullytterbyxor från Ottobre 6/10. Två lager räcker nog och klippte enbart ett extra lager till grenen. Det fick bli från framsidan av tröjan, fortfarande lite hål, men inga större bekymmer för en booster på insidan. Och lite fint också med mönstret. Sydde lastin/framilonband och overlockade hela blöjan. Kardborrband och då var jag nog lite trött för jag sydde den hårda biten fram och dom mjuka på flärporna. Jag syr runt två gånger på kardborre på blöjor, så sprätta kändes inte aktuellt. Ullkurades.

Nu har vi använt den i ett par veckors tid. Tät! Inte tvättat än. Fortfarande fräscha. Ull är verkligen en fantastisk fiber! Lite opraktisk med den felsydde kardborren, den hakar upp sig, men det funkar. Byxan täcker inte helt i grenen. Nästa gång ska jag nog lägga till lite sömsmån och sy resåren lite närmre kanten.   Det finns en sliten tröja till här!

2 kommentarer:

Miiaoo sa...

Härligt! Måste leta och se om jag kan hitta en sliten tröja här också!

Pyssellycka sa...

Vad fin den är! Jag håller med, ull är ett fantastiskt material!