tisdag 29 december 2009

Årets massproduktion


Årets julklapp som jag sydde sju stycken av (alla kom visst inte med på bild) var en tygpåse att ersätta plastpåsar med. Jag hittade en beskrivning till shoppingkassen i Allt om handarbete 6/08. Den viks på längden och rullas i hop från öppning uppe till en liten korv som hålls på plats av en tamp med tryckknapp. På så sätt får den enkelt plats i väskan.

Jag gjorde om måtten. Handtagen är kortare och alla är vändsydde med foder.

Klippmått till väskan och fodret var 42*48 cm. Hörnen sys av 3 cm in.

Klippmått till tampen var 6*25 cm, lite längre om man syr i tjockare tyger. Jag strök på en liten bit mellanlägg i änderna där tryckknappen kom. Vändsys med stickning runt. Tampen viks på mitten och sys fast ca 10 cm från ena hörnet (innan dessa sys av). Då vill tampen komma ca mitt på den sammanrullade väskan.

Klippmått till handtagen var 38*8 cm. Vändsys och fick en stickning längs med kanten.

Den gröna och bruna är sydde av patchworktyger fra Stoff och Stil. Dessa blev ganska tunne. De resterande gardintyger från min lokala tygaffär och blev lite kraftigare. Tyget med husen blev tyvärr inte riktigt snyggt efter tvätt. Den blåa fick ett tryck med schablon från Panduro.

Det var roligt att kombinera tyger till tamp och foder! Alla på tjejens dagis fick välja sig en väska och det tror jag blev uppskattat! Resterande gick till släkten.

lördag 26 december 2009

Till mor

Det här er julklappen till min mamma. En tygpåse till att ha stickning i. Jag fyllde den också med garn som jag hoppas hon ska sticka tunika till lilla tjejen av.

Tyget är från Anna Maria Horner, en amerikansk tygdesigner som Ottobre sydde klänningar och regncape av i vårnumret. En natt det var lugnt på jobbet och jag var väldig trött råkade jag i min nätsurfedimma beställa tyger från hennes webshop. Men det var i yards och där mitt i natten lyckades jag inte riktigt tänka klart. Det kom flera meter tyg och mitt kreditkort grät.

Men dom var snygga, även om dom inte riktigt som jag hade tänkt och så är det jo ofta när man beställer tyger på nätet. Beställa en lite mindre mängd nästa gång kanske?

Men en tygpåse har det blivit och jag tyckte den blev jättefin. En gammal rest med grått och prickigt tyg som kontrast uppe. Anoraksnöre att stänga påsen med. Snöränderna har jag inte knutit den här gången, men sydd i hop med en bit från tyget och tät zickzack söm. Rolig detalj!

tisdag 22 december 2009

Strikket og sydd


Vi er hjemme i Oslo for å feire jul og her ventet det en liten strikkevest fra mormor. Nydelig plommefarget garn fra Sandnes, Sisu. Inneholder 20 % nylon forutenom ull, men det føles helt ok. I følge oppskriften skulle man bruke alpakka, men min erfaring er at da blir bare plaggene større og større, det har for dårlig elastisitet til barneplagg. Oppskriften er også fra Sandnes, hefte Mix 0808 Alpakka 1-4 år. I Sverige forhandles Sandnes fra Britts butik.
Til det har jeg sydd et skjørt. Omgjort mønster fra Alt og håndarbeide 2/07, et utsvingt for og bakstykke som syes sammen i sidene og ribb i midjen. Det var vanskelig å folde kanten nede når den gikk i en bue. Jeg hadde dårlig tid så det fikk bli små hakk hele veien. Man skal vel egentlig sy i en rynketråd og fordele stoffet?
Babycorden er fra Tygpyssling og ribben fra Onion.

onsdag 2 december 2009

Linnetrasor


Jag har stickad mängder med bänktrasor. Dom flesta i bomull eller bomull/lin. Nu var jag nyfiken att prova rent lingarn. Inget suger jo vatten som linne.

Marks&Kattens har ett rätt så tunt lingarn. Jag har sätt det i flera garnaffärer här, mitt köpte jag i Norge. Dom på det första kortet är stickat i detta garnet, dubbelt. Stickor 4, 33 masker, pärlstickning 1 r/1 avig till den var lagom kvadratisk. Virkade en kant med fastmasker till slut.

Den mörk turkosa trasan är stickat av Yll & Tylls tjocka lingarn. Enkelt garn och annars som dom övriga.

Jag la trasorna i kallt vatten över natten, för att fibrerna skulle få blöte ut sig lite. Det gör jag med nye linnehanddukar också. När linnefibrerna spinnas maskinellt blir dom tryck i hop rätt hårt och behöver ligga i vatten för att bli mjukare och kunde dra till sig vatten bättre. Sedan tvättade jag dom på 60 grader. Linne gillar inte torktumlare, då bräcker fibrerna.

Den turkosa har jag behållit själva. Blev snabbt en favorittrasa! Gles, men känns bra i handen och torkar snabbt. Dom andra är julklappar. Snabbstickade!