lördag 27 september 2008

BabysockorMin kusin har fått en dotter och efter lite funderingar blev det ett par babysockor till lilla E. Stickade i dubbelt garn, Angoraull från norska Nøstebarn, stickor nr 3.5. Dom är identiska med dessa. Fars kamera är jammen bättre än mitt..

tisdag 23 september 2008

Blöjförvaring


Inspirerad av Gekko har jag nu sydd en påse till blöjer, våtservietter och underlägg att ha i väskan. Började bli trött på alskens plastpåsar.

Tyget är ett Eshino tyg, köpt via Superbuzzy i USA. Fodret är ett acetatfoder, tror det är från Stof och Stil. Att foderet är glatt gör det lätt att ta upp och ned grejerna. 

Jag klippte till yttertyget och foderet lite större än Gekkos, 21*66 cm, annars har jag följt hennes eminenta beskrivning. Det är roligt att vändsy med foder, det blir så proffsigt!
   

måndag 22 september 2008

En kaninmössa

Det var roligt att sy mössor! Den här är en modell från senaste nummer av Ottobre, 4/08. Tyckte det passade jättebra med kanintyget när modellen har små öron! Mudd från Stoff och Stil. Vändsydd med interlock från Hilco på insidan.    

onsdag 17 september 2008

VäskaJag gillar tygväskor och har länge lätt efter ett mönster till en modell efter min smak, typ som den köpväskan jag har använt sedan i våras. Jag suckade om detta till Gekko och vips hade hon "ritat" ett mönster till mig ut från modellen. Jag gick hem och mätte och sydde och här er resultatet. 

Foder och yttertyg är av den japanska designern Echino, köpt från Superbuzzy i USA. Billigare nu med låg dollarkurs, men dyrt med tull. Nu kan man köpa några Echinotyger från Danmark genom en nystartat webbaserad tygaffär som heter Malika og Rosa

Så här gjorde jag: 

Klippte till i foder och yttertyg; 
fram och baksida 35 *42 cm, 
botten 30 *12 cm 
2 axelband 5*56 cm, alla mått inkl sömsmån.

Vändsydde axelbanden räta mot räta och sydde en stickning längs med kanten.
Sydde sidosömmarna, räta mot räta. Lämnade en 10 cm öppning i ena sidan för att vända väskan igenom. 
Sydde på botten, räta mot räta. Sydde först långsidorna, sedan kortsidorna. 
La i hop väskan, fodret inuti ytterdelen, räta mot räta.
Nålade fast axelbanden mellan yttertyget och fodertyget, ca 5 cm från sidosömmarna.
Nålade ett väck mitt mellan axelbanden, ca 3 cm brett, på båda yttertyget och foderet. 
Sydde i hop väskan i överkanten. 
Vände väskan gennom öppningen i sidan. 
Magisk, en väska!
Sydde en stickning långs med över kanten.   
Sydde i hop öppningen i foderet. 

Supernöjd med resultatet, framför allt för att jag gillar tyget så mycket. Roligt att med lite hjälp fiksa till ett mönster själv. Väcken gör halva väskan, den blir lite rund i formen, även om sidorna är raka. 
Nästa gång ska jag sy en liten innerficka till mobilen, den hittar jag jo aldrig innan den har slutat ringa.. 

tisdag 16 september 2008

En snabbsydd mössa

Min Elnita är hemma från service, men överlocken är på väg till Borås.. Jag blev inspirerad av Gekko till att försöka sy en trikåmössa. Jag är jo en ylle fantast, om jag inte ska säga yllefascist, men än lite tunnare mössa kan jo bara praktisk. Och inte minst snabbgort och roligt!

Jag är jo ingen mönsterkonstruktör så mönster behövs också för en mössa! Det är ett från Onion nr 10012, innehåller också överaller och vantar. Köpt via nätet från Stof og Sy, har dock hört att också Jofotex har Onion. 

Otroligt enkelt! Två delar som sys samman i sidorna, vändes genom en öppning och sedan viks innermössan in i yttermössan. Jag sydde med vanlig raksöm , det blir jo inget drag i sidorna på mössan. 

Så nu har E fått en rosa mössa! Det var det enda tyget jag hade som passade. En Campan från Nea Nobelle. Lite lång blev den, men annars tycker jag den sitter rätt så bra. Och roligt med knutar i varje sida!

söndag 14 september 2008

BänktrasorNär jag reser, i bil eller på tåget, stickar jag. Och det blir ofta bänktrasor. Jag har upp genom åren säkert stickat ett förtital. Så också denne sommaren. Det här är några av dessa. 

Jag använder oftast bomullsgarnet Petunia från den norska garnproducenten PT. Har dock också provat olika lingarn och blandgarn mellan lin och bomull. Det viktigaste är att garnet tål slitage i form av gnukkande i köket och många tvättar på 60 grader!

Dom här är stickat med växelvis en rätt/en avig och räta varv. Kring kanten virkar jag först fastmasker och sedan kräftmasker (fastmasker under båda maskbågorna från vänster till höger) för att få en fast och stadig kant.  

Dom tål oändligt med slitage, är goda att jobba med i handen och det känns fräscht att ofta kunde ta fram en nytvättat trasa! 

fredag 12 september 2008

Ingen symaskin!

Båda mina symaskiner har brutit i hop! Hemskt. 

Först har den vanliga maskinen krånglat jättemycket, undertråden korvar sig och jag bestämde mig för att lämna den till service. 

Dagen innan skulle jag igång med en viskoströja med väck och vänster nål på överlocken gick av hela tiden, kunde inte en gång sy en trådkedja! Då insåg jag att nålen hela tiden traff plattan under pressarfoten. 

Så nu är dom båda inlämnade. Mannen i affären kunde berätta att överlocken skulle skickas till Stockholm, men det skulle gå snabbt, 1-2 veckor!!

Så jag planerar nye projekt och stickar! 

torsdag 11 september 2008

Nominerad!

Jag har fått två utmärkelser! 

(Sy)ster blå nominerade mig till "I love your blog" för två veckor sedan. Tack! Det uppskattade jag verkligen. 

Lallis har också gett mig en utmärkelse. Tack så jättemycket! Kul att känna sig uppskattad!

Nu har jag helt sedan Syster blås nominering försökt att få in loggan till utmärkelserna på min egen sida. Komplett omöjligt. Jag har försökt allt i kategorien spara som, ändra, importera, allt. Min Mac vill inte alls godkänna det hela. Det känns bra att lägga skulden på Mac-en och att det inte har något med mina datorfärdigheter att göra... Och jag tänker inte alls på att alla andre får det till heller : ).

Jag är ny i bloggvärden och nästan alla jag läser har redan fått nominationer, men jag skriver upp dom en då;     

torsdag 4 september 2008

Velourbyxa

E och jag ska åka upp till Stockholm i helgen. Ska bli jättekul att hälsa på gamla kompisar och en liten tjej M som precis har fyllt 6 månader. Jag har sydd en velourbyxa till henne. Mönster från Ottobre 5/06, str 74, tyg från min lokala tygaffär, mudd från Stoff och Stil. Kortet blev lite snett, men det får duga. Vet inte riktig vad slags färger hennes mamma gillar, men hoppas den passar både i form och färg! 

Omlottröja i vinterfrotté


Jag har länge varit lite nyfiken på Hilcos vinterfrotté. Så jag beställde en halv meter i petrol från Nea Nobelle. På utsidan som stretchfrotté, men mjukare. På insidan flossat och mjuk, som fleece. Hälften bomull, hälften syntet. Tänkte det kunde passa som en jacka att ha över body nu när det blir lite kyligare. 
 
Jag sydde en omlottröja til E i sweatshirttyg för några veckor sedan. Ett Ottobremönster från 5/06. Jag var rädd mönstret skulle vara för stort och klippte 56 i bredde och 62 i längd. Den blev för trång, så nu klippte jag i stället en ren 62 och det blev riktigt bra. I mer "vanliga" storläker ser det ut som en 68, men den är stor åt alla håll, inte särskilt bred som jag ofta tycker Ottobremönster är. 

Kantbandet är mudd från Stof & Stil, mycket lättare än den förra då den är slätare. Nu blev det faktisk ganska fint! Kul att jag börjar få lite grepp om kantband! Hittade inget bomullsband som passade så det fick bli marinblått. 
   

onsdag 3 september 2008

En enkel byxa


Efter eländet med sidenklänningen var det underbart att göra något enkelt! Ett par byxor till E i babymanchester från Stof och Sy. Meedoms mönster, form 2, storlek 68 med lite extra längd på benen. Jag ville prova att sy ett par utan mudd, så det blev resårkanal båda i midjan och i bensluten. Lite bredare resår i midjan. Enkelt, inget krånglade och dom blev fina på!