söndag 24 januari 2010

Underbar tweed

Nu är det plagg till mig själv som produceras här. Roligt!

Den här kjolen har på en liten vecka redan blivit en favorit! Så kul att känna sig fin i ett plagg man har sytt själva!

Tyget är från min lokala syaffär. Klassisk tweed i 100 % ull till 120 kr/m, jag var tvungen att bryta mot mitt köpstopp på tyger och garn..

Mönstret är från Svenska mönster, nr 3-H-05. Låg midja, dragkedja i mittbaksömmen och mönstret kan delas upp och sys i olika tyger om man vill. Mönstret är jättebra, precis lagom utställd i vidden. Jag har tidigare sytt flera kjolar i ett mönstret från Ottobre 5/07. Samma modell, men för stor vidd tycker jag. Men det här er stort i storlekarna! Jag mätte och låg precis mellan 36 och 38. Sydde 38. Ritade noggrant sömlinjerna för att det skulle bli rätt med sömsmånerna, men blev tvungen att sy av 3 cm i varje sida för att få det att passa. 36 nästa gång.

Mönstret är inte med foder, men jag gillar inte kjol utan foder, och klippte det som yttertyget. Acetatfoder är himla svårt att klippa och sy i, men fick i hop det. Kastade över fållen med overlocken och fållade den sedan med en fållvikare, specialfot till min nya Pfaff. Lite krångligt att få tyget att löpa rätt i foten, men fållen blev så smal och snygg. Pfaffen sydde också den dolde dragkedjan med specialfot hur fint som helst. Kul, för det var en av anledningarna till att jag köpte ny symaskin.

Sedan testade jag något nytt med fållen på själva kjolen. Kastade över sömsmånen med overlocken och ökade diffmatningen till 2 (min har 0.7, normal, 1 och 2 att välja mellan). Då drogs fållen en aning i hop och det blev mycket lättare att få i hop den utan att det blev extra tyg i sömmen. Det ska jag prova igen!

I sidorna sydde jag fast band i fuskmocca och hängde på lite pärlor i änderna. Banden nere är från mina lådor, tror alla är köpta på Jofotex. Gillar särskilt det vågiga banden som sticker ut under kanten.

Min kompis västerut har börjat blogga. Kolla på SkaperHerket!

12 kommentarer:

herksmester sa...

Det ble jo bare så lekkert!!!

MinaMirakel sa...

Jättefin kjol!/Åsa

Anna-Snoddas sa...

Ursnygg! :)

Gekko sa...

Men oi, den er jo så fin, og så deg! Utrolig herlig stoff! Det må ha ropt på deg! :-)

Doris_Assar sa...

Snygg!!!

Ett Tu Tre sa...

Härlig kjol. Jag gillar tweeden skarpt och du har gjort kjolen spännande med dekorbanden nertill och knytbandet i midjan. Snyggt helt enkelt!

Polkahjerte sa...

Så fin! Og praktisk med et varmt stoff om vinteren. Tenker og tenker på å sy noe til meg selv. Bra med inspirasjon!

SiriR sa...

Nydelig skjørt:)

Singh sa...

Fin kjol i en perfrekt modell. Jag förstår att den blivit en favorit.

Astrid Hemsydd sa...

Takk for koselig hlsen på bloggen min! Måtte jo bare følge bloggen din med så fint navn :o) Så modig du er som syr til deg selv! Jeg har ikke dristet meg til det enda..

od Andulky sa...

Wow, vad duktig du är! Älskar kjolen!!

Janne Walker Ørka sa...

Så flott, har sendt bloglinken din videre til en god venninde - vi lar oss inspirere