måndag 4 januari 2010

Julklappen

Det här får sägas vara julklappen. Årets julklapp. Som åtminstone tog mest tid. En waldorfdocka till lilla tjejen.

Har länge velat sy en docka och provade lite med reskompisen i november.

Den här dockan är 36 cm hög. Sytt i en interlock från Panduro. Mönstret är från Waldorfbutiken var jag köpte ett dockpaket med mönster, tyg, garn till hår, nålar och brodergarn till ansikte. Gillade dock inte färgen på deras tyg och hittade ett på Panduro istället. Tror kanske det är det tyget som används på Tilda dockor.

Jag använde beskrivningen från Waldorfbutiken, men den var inte så utförlig så jag supplerade med flera av Karin Neuschütz böcker. Hon har skrivit flera böcker som jag har lånat på biblioteket och kom också med en ny bok om att sy dockor nu i höstas. I den senaste boken har hon bland annat utvecklat en ny metod för att forma huvudet med filtnål och många nya modeller.

Dockan ska vara mjuk, men också fast. Står den upp ska inte benen vika sig. Det gör att den måste stoppas rätt hårt. Ett ganska så svårt moment. Jag tror jag fyllde om båda ärmarna och benen minst en gång. Efter att huvudet och halsen är format med filtnål drar man över tubgas och sedan formas huvudet med tråd som bindas runt för att placera ögon och nacke.

Det var pillrigt att sy i hop kropp med huvud och ärmar. Det blev många stygn och inte särskilt snyggt med jag släppte det rätt snabbt. Ögon och mun markeras enbart med några stygn. Waldorfdockor ska ha neutrala ansiktsuttryck så barnet själv kan lägga in olika känslor i dockan.

Håret var en pers i sig. 4 kvällar gick åt. Först broderade jag ett grundhår med ullgarn. Sedan sydde jag öglor som jag klippte upp. Dockan ska gärna likna på barnet den sys till. Så då fick det bli kort, ljust hår.

Kläder blev sytt i hop snabbt. En enkel velourbralla och en liten tröja i en campanrest. Tjejen är inte så fokuserat på kläderna än, det kommer nog sedan.

En liten säng av en ask och av en gammal handduk blev det madrass, täcke och kudde. En gammal spets som min mamma kom med fick pryda täcket.Och på julafton? "Docka"! Täcket och sängen är nog roligast än. En liten tomte från farfar fick också komma in under täcket..

6 kommentarer:

Hanne Guro sa...

Søte E, ser at dokka ble en favoritt!

Nette/Rostis sa...

Vad du har goa nerver, hade gett upp ganska snart. Jättefin blev den ju också och omtyckt tycks den vara med......

SiriR sa...

Så nydelig den ble! Og så søt datteren er med sin nye dokke, ser riktig så fornøyd ut:)

MinaMirakel sa...

Såååååååå underbar!/Åsa

Marie sa...

Jättefin docka. Jag är ju waldorfmamma (har barnen på waldorflekskola och skola) och har sytt några dockor i mina dar. Det är krävande men så fina och älksade de sen är! Tack än en gång för hjälp med koftan som nu stickas på!!

KroKKoFin sa...

Visst är det skoj att GÖRA julklappar till sina nära och kära istället för att köpa. Och ännu bättre känns det när man ser att gåvorna är uppskattade.