lördag 26 september 2009

Tröja med väck i raglansömmen


Jag har länge velat sy tröjor till mig själv i yllejersey. Jag är jo en riktig yllefan, men det har varit svårt att få tag på tyger. Jag vet inte hur många tygaffärer på nätet jag har skummat igenom. Nu ligger det en underbar mörk brun, mjuk interlock från Myllymuksut (ett finsk företag som nu har fått svensk hemsida) och väntar på att bli tunika.

Innan dess ville jag testa en ulljersey från amerikanske Vouge fabric. 100 % singeljersey, mjuk, men en aning stickig tyvärr.

Mönstret är raglantröja med väck i raglansömmen från Ottobre 5/08. Jag har sytt kantband med vanlig raksöm och tror det går bra på vuxenkläder. I ärmsluten har jag sytt långa muddar. En detalj jag gillar jättemycket och ska upprepa!

Tröjan sitter ganska bra på. Den putar dock ut lite överst på ryggen och jag måste nog sprätta upp och sy i hop den över delen av ärmsömmerna lite mer. Väcken tycker jag blev riktigt snygga!

lördag 19 september 2009

Bebisfilt

Jag har stickat den här bebisfilten till en liten tjej som kom för några veckor sedan. Den var påbörjad under sommaren och plötsligt blev det brotom att få den klar!

Jag hittade beskrivningen i en bebiskatalog från Drops/Garnstudio. Jag fastnade för strukturstickningen, det är enbart räta och aviga masker! Roligt. Garnet är Superfine Merino, en rätt så ny kvalitet. Så mjukt att jag i början tyckte det kändes som acryl. Tjocklek B och stickor 4 så det gick hyfsat framåt.

Riktigt nöjd med den! Nu gäller det bara att bli av med förkylningen så vi kan åka och besöka tjejen!

onsdag 16 september 2009

Mer vinrödt



Vinröda tyger från Tygpyssling, fincord och campan. Det har blivit en tröja efter Welinders basmönster, 86/92. Naturvit mudd också från Hilco och tryck och färg från Panduro. Jag var tvungen att beställa naturvita/vinröda namnband..

Byxan är sytt efter Svenska mönsters babybyxa, största storleken, 86. Jag vill ha detaljer som fickor, linning, fuskgylf och väck vid knäna för bättre rörelseskomfort. Tyvärr var mönstret så att väcken blev sytt på som lappar utanpå och då blir det jo bara pynt. Så jag ritade om så knäpartierna är sydda som ägna delar. Lite bökigt att få det bra. Det finns mängder med byxmönster i Ottobra, men alla som har lite form börjar på 92.. Men resultatet blev bra tycker jag! Plats att växa i!

fredag 11 september 2009

Mix med velour

Jag hittade ett tröjmönster i Ottobre 1/05 som hade framstycket delat i i två med lite rynkning i mellan. E har en köpt tröja med detta och jag har varit nyfiken på att sy det själv. Jag såg jo redan från början att mönstret var brett. Och det var det.

Men jag gillar faktisk resultatet en då. Framförallt kombinationen av det blommiga tyget och velouren. Den blommiga trikåen från Tygpyssling har legat länge. För mycket blommor har jag tyckt. Men mot den ensfärgade velouren blev det lite lugnare. Velour och mudd från Onion (som precis har lagt ut sin höstkollektion), köpt hos Stoff og Sy.

Sydde mudd i halsöppning och ärmslut och tog av 1.5 cm i mönstret och la till vanligt sömsmån. Muddremsor klipper jag alltid 4.5 cm breda. Halsöppningen kunde ha varit mindre och även ärmsluten lite mindre, men tror den kan fungera en då.

Tack till Gekko för tipset på vår sydag om att lägga skarven till mudden i ena axelsömmen. Jag tycker aldrig jag lyckas få sömmen helt mitt bak, den glider alltid lite åt ena sidan. Liten detalj, men sådan som jag ser och retar mig på. Nu er problemet löst. Så roligt med små tips från andra till sin egen sömnad!

torsdag 10 september 2009

Plommekombo



Den här velouren är en favorit! Färgen är underbar! Med matchande mudd. Från danska Onion, köpt från Stof og Sy, också i Danmark. E har tidigare fått tunika i den här och jag gillade tyget så mycket att jag köpte mer i våras, och nu är det velourtid.

Pullover efter Meedom form 1, storlek 80. Efter att jag hade tagit korten och E hade använt den första dagen sprättade jag av mudden i går och gjorde ärmöppningarna lite större.

Byxmönstret är från Ottobre 4/07, ett jättebra mönster om man önskar en byxa med lite mer rörelsesvidd. Storlek 86. Stempel och tryckfärg från Panduro. En byxa att hoppa högt i!

onsdag 9 september 2009

En kjol

Jag har sytt min första kjol till E. Tog längd och brädd från ett enkelt kjolmönster från Ottobre 4/07, men tog av i midjan och la till mudd. Storlek 86.

Den ser fin ut! Men når till långt under knäna.. Ska hon kunne röra sig i kjol måste den inte vara för lång tycker jag. Även mudden i storlek 86 från Ottobre 5/06 var stor. Så också den får ligga till sig i skåpet ett tag.

Färgkombon gillar jag. En liten rest finecord från Tygpyssling. Tack Gekko för tipsen om att sy kjol av den långa remsan! Mudd från Stoff och Stil som matcher riktigt bra.

tisdag 8 september 2009

Vinröd sweatshirt

Jag köpte en bit av den här vinröda sweatshirten från Tygpyssling. Det blev en tunika till E efter Welinders basmönster 86/92, likadan som den här i grön velour. Stor! Så den är lagt till väntahögen.. Den lille biten som blev över räckte precis till en liten pullover i storlek 56, Meedom. Tänkt som en bebispresent tillsammans med dom vinröda byxorna.

Båda har naturvit mudd från Hilco. Gillar tyget, men det är 100 % bomull, jag föredrar sweatshirt med lite lycra eller elastan, då blir den inte så stum. Har beställt nya naturvita namnband med vinröd skrift, gillar dom jättemycket!

måndag 7 september 2009

En trosa

Då är vi på nät igen efter åskvädret!

Gekko och jag hade en underbar sydag förra helgen och här er dagens andra resultat; en trosa till mig. Har länge varit lite sugen på att testa sy underkläder och köpte hem ett mönster från Svenska mönster för ett tag sedan. Nu är det testat och sömnaden var riktig kul och trosan sitter perfekt, även om jag inte bjuder på live foto...

Att vändsy mittdelen så den blir rät båda på in och utsidan var magisk! Tack Gekko för din goda handledning! Spetsresåren är påsytt med Gekkos coverpro. Jag vill också ha en täcksömsmaskin! Men lite petigt var det och lite sprättande blev det.

Tyget är bomullsjersey med lycra från Stoff och Stil, bra töjbarhet och håller sig fint i tvätten. Resår från min lokala tygaffär.

tisdag 1 september 2009

Godis


Det här sättet tycker jag blev riktigt som godis! I söndags hade jag en underbar sydag med Gekko. Sy, prata och äta norska slätbuller, kan inte överskattas!

Trodde jo självklart att jag skulle få sytt mängder, men tre plagg blev det. Det här sättet är tänkt som nyfödtpresent, men för att använda länger fram. Dom flesta får jo så himla många presenter i storlek 62, så nu tog jag Welinders 62/68 som ska vara ca 6 månader.

Ritade pulloveren från basmönster till tröja, gjorde halsöppningen och ärmöppningarna större. Lite osäker på längden på pullover med mudd, men efter Gekkos råd fick det bli bluslängd pluss mudd. Och det ser lagom ut tycker jag. Byxan är Welinders basmönster. Tog av 6 cm i midjan, nästa gång räcker det med 4 cm tror jag. Måtten på mudden från boken var små! Så jag måtte sy den två gånger..

Pullovern är i vinterfrotté, en blandning mellan fleece och stretchfrotté. Byxan är i minimanchester. Båda tygen från Hilco och Nea Nobelle. Mudd från Stoff och Stil.