torsdag 26 augusti 2010

1-åring

En ettåring fyller till helgen och jag har sytt i hop två basplagg. Länge sedan jag har sytt en helt vanlig tröja och muddbyxa. Skön och enkel sömnad! Och jag tycker färgkombon blev riktigt bra!

Randig velour och mudd från Stoff & Stil. Ugglor från Jofotex med mudd från Hilco.

Mönster från Welinder, storlek 1 år (74/80). Jag hoppas det är stort nog, tycker dom är rymliga.

Ska lägga vid ett linne och en mammeluck i ull från Minimundus att värma sig på under nu när det går mot höst. Jag driver jo lite yllemission till svenskerna : )

tisdag 17 augusti 2010

"Jag gillar blå"

Tjejen har lärt sig färgerna i sommar och "Jag gillar blå" kommer ofta! Så det fick bli en blå variant av tunika från Onion 20022 storlek 98. Underbar himmelblå velour från Hilco kombinerat med seersucker från Stoff och Stil. Med små röda detaljer med knappar, fågelmärke och namnband tycker jag den blev jättefin!

Har provat sy dit resår i sidan och det blev ganska bra. Men därför också knapparna för att dölja den lite fule starten på sicksacksömmen.



lördag 14 augusti 2010

Vilosömnad

Jag måste vila lite från allt kämpande med Coverproen! Så då fick det bli en tunika till en liten tjej vi snart ska träffa. Jag var sugen på att prova få lite mera form på singoallamönstret. testade därför att sy dit en bit resår på fram och bakstycket. Ganska lyckad. Men den nästa ska få resåren i sidan, det tror jag blir bättre. Då kan fickan komma lite högre upp också.

Mönstret är det vanliga, Onion 20022. Storlek 98. Velour, seersucker och blomtyg från Stoff och Stil.




torsdag 12 augusti 2010

Byte och fortsatt CP strev


Kolla fina bytet jag har gjort med Strömming! Tunika med omlott. Tjejen ställde sig glad upp för fotografering! Hur nöjd som helst.

Jag har aldrig gjort byte med någon förut. Det var Strömming som ville ha bänktrasor och jag kunde välja vad hon skulle sy. Riktigt roligt!

Tunikan är jättesnygg. Och jag kan beundra jättefina täcksömmar..

Flera trosor och justeringar. Det går långsamt framåt med CPen. Den syr korta stygn och det gör det fult på baksidan. Nu har jag försökt dra lite mer i tyget under sömnaden, då blev det lite bättre. Vad gör ni andra? Låter ni maskinen enbart mata in själva? Det är jo det jag gör med den vanliga overlocken. Efter supporttelefon med Gekko i dag ska jag försöka justera så nålen kommer i tyget och inte i kantbandet på baksidan.

Här är ett kort på den nya funktionen till CPX. Snälla Strömming hittade på en engelsk sida den här beskrivningen;

Seam Tightening System™ (STS)
Janome’s exclusive Seam Tightening System™
employs a spring instead of the looper thread
tension dial to reduce slack in the looper thread.
This allows for a tight, flat, and sturdy stitch on thick
fabrics, and a looser stitch on fabrics that require
more flexibility.

Jag har knappen åt vänster och fortsätter på vägen mot den snygga täcksömmen : )

lördag 7 augusti 2010

Två till och mer justeringar

Trosor är perfekt sömnad när man försöker bli vän med en Coverpro... Tack för råd från Strömming, Lowella, Kokalal och Gekko!

Den syr men med små små stygn och en otrolig ful baksida. Jag har stygnlängd 4 och ökat på pressarfotstrycket. El-nål kom maskinen med. Har provat en mängd olika trådspänningar..

Min Coverpro heter CPX, den har fått en ny funktion med en knapp på höger sida. Men instruktionsboken är från den gamla modellen. Toppen.. Inget att finna på Janomes hemsida heller. Men jag har kunnat utröna så pass att om knappen är åt höger blir stygnen enda lösare så nu håller jag den åt vänster.

Men jag ger mig inte. Det ska bli snyggt! Det är jo så himla fint med kantband.

Två bitar singeljersey, en campan jag aldrig gillade och en bit av den första jerseyen jag köpte har blivit trosor. Gått över till Storlek 3 år och de sitter mycket bättre på.

Den första blev i kväll tagit på för att snabbt doppas i bassängen och sedan hänges till tork!

torsdag 5 augusti 2010

Bandkantsapparat!

Första plagget sytt med bandkantapparaten till min nye Coverpro! Svårt. Det kvarstår mycket justeringar innan det blir snyggt också på baksidan. Att det ska vara så svårt att få trådspänningen att blir bra!

Men nu var jag så sugen att få sytt ett plagg att jag accepterade en full baksida..

Vi håller på med "pott" träning som dock försiggår på toa (man vill jo se vad som kommer!) så inom lite tid behövs trosor. Det här är ett mönster från Stoff och stil, storlek 2 år. Större än ett par köpta i 98/104!

Tyget är interlock från ett stället jag just nu inte hittar någon lenk till, dom flesta av er har väl sett det förut. Jag påminnas om att jag inte är särskilt förtjust i interlock, lättsytt, men jersey med elastan eller liknande är mer elastisk och håller sig bättre. Dock gillar jag mönstret jättemycket! Interlock till kanter från Tygpyssling.