fredag 28 maj 2010

Sist ut och en kort tights

Åttonde och sist ut av blus/tunika med kort eller lång ärm från Onion 20022! Nu vill jag inte sy mer av det här på ett tag!

Denne är till mitt fadderbarn i Oslo. Tyger som tidigare från Stoff och Stil.

Den här fick tillägg av en kort tights. Mönster från senaste Ottobre 3/10, storlek 92. Precis lagom, inte särskilt stort i storleken. Jag funderar ofta på hur mycket sömsmån jag ska klippa i midjan. Här klippte jag enbart 1 cm. Lagom för en smal fastsytt resår som dock blev en aning stor.
Kvällens modell är mycket nöjd med att hon nu kan ta av sig kläder själva! Mycket "kan själv!" just nu..



onsdag 26 maj 2010

Mer tygmix


Onions mönster 20022 upprepas här för tiden.. Storlek 98 med tunika längd. Alla tyger från Stoff och Stil. Roligt att göra min egen snedslå av den blommiga tyget! Nästa gång ska jag kanske försöka använda min specialpressatfot för snedslå. Viker och syr på i ett.

torsdag 20 maj 2010

Ett gäng med trasor


En hög med trasor har äntligen fått sina virkade kanter.

Från toppen tre stycken i garnstudios bomull/lin, tyvärr en utgått färg, mosstickning, lime kant med fastmaskor i samma garn som nog har titolv år på nacken.

Så en till i samma garn var bomullen är svart och linnet ofärgat. Snyggt tycker jag. Klassisk trasstickning med vartannat varv rät och vartannat 1r/1a. Kant med fastmaskor och sedan fastmaskor virkade från vänster till höger (kräftmaskor), bildar en fast och stabil avslutning.

Dom två nederste är i samma teknik med i Garnstudios Safran. Ett test bara. För tjockt till trasor så det blir nog med dom här.

Konstigt att jag aldrig slutar göra dom här. Fortfarande lika kul att sticka trasor. Och bra att jag har så många i min omgivning som tycker det samma, annars skulle det bli trångt i mina lådor!

tisdag 18 maj 2010

En till

Har fått dilla på att sy blus/tunika i singoallamodell. Gillar Onions mönster 20022 hur mycket som helst. Så nu en till tjejen. Storlek 98. Tyg från Stoff och Stil.

måndag 10 maj 2010

Tunika till två tjejer


Till tightsen från förra inläget har jag sytt två tunikor till två tjejer i Norge. Så rolig sömnad! Jättekul att kombinera seersucker tyger från Stoff och Stil, band och symärken. Dottern var mer än villig att vara modell. Jag vet inte riktigt om det är bra att hon tycker det är jättekul att prova nya plagg och villig ställer sig upp för fotografering...

Båda mönster från Onion 20022. Storlek 98 och 128. Har sytt med resår i halsen istället för knytband. La in den ihopsytt i kanalen när jag sydde dit den, räta mot räta och det gick hur bra som helst. Man måste jo sprätta om längden inte stämmer, men man släpper undan med färre moment.





lördag 8 maj 2010

To par tights med detaljer

To par tights till i mönstret från Ottobre 1/10. Roligt med lite detaljer på ett så enkelt plagg som tights. Men vecken i sidsömmen var svårsytt. Dom blev bättre än dom i velour och dom rosa tycker jag blev fina. På dom lila blev dock vecken lite små. Både väck och rynk kan vara svårt att sy på overlocken. Pressarfotstrycket är så högt att maskinen tenderar att skuta allt framför sig.

Båda har fått en knapp och ett litet band som pynt. Storlek 92 och 122. Stora som alltid! Bred resår i midjan, men borde nog ha klippt helt utan sömsmån. Dom lila reglerade jag så bak blev högre än fram, mönstret är ganska rakt från början.

Tyget är mudd från Stoff och Stil. Gillar att dom är lite tjockare. Nu ska jag sy tunikar till!

måndag 3 maj 2010

Traktor med spets

Jag gillar att testa nya mönster. Men när ska jag lära att jämföra dom med befintliga, för att ha lite koll på modell och storlek innan jag sätter saxen i tyget?

Hittade en shorts i Ottobre 3/08. Går upp till storlek 92. Ritade, tänkte den såg lång ut, men gjorde jag något åt det? Nej, da, klippte, sydde, fållade och sydde även på en spets innan jag konstaterade att shortsen i storlek 92 är som en 3/4 byxa. Så nu har tjejen det..

Men jag gillar detaljerna! Besparing fram och bak, dubbla stickningar som dock blev lite sneda, det skulle jo gå fort fredag kväll.. Fickor fram och bak.

Tyget är biolinne från Tygpyssling. Var nyfiken på att prova det tvättade linnetyget. Dock inte särskilt mjukare än annat linnetyg.

En t-shirt blev det också. Welinder 86/92, lila ugglor från Jofotex med rosa mudd från tygpyssling.